Д-р Емил Илиев - създателят, идеолог и несменяем организатор на Банско джаз фест

...
Д-р Емил Илиев - създателят, идеолог и несменяем организатор на Банско джаз фест
Коментари Харесай

Битката за "Банско джаз фест" се ожесточи

Д-р Емил Илиев - основателят, идеолог и несменяем организатор на " Банско джаз фест " от основаването му в края на 90-те, умря през ноември 2020 година Това, става известно, подложи на подозрения съществуването на фестивала, чието последно 23-о издание се организира при пандемична обстановка през август м.г.

От едната страна стои вдовицата на доктора - Татяна Илиева, която се подписва като шеф на феста през днешния ден, а от другата - Община Банско в лицето на кмета Иван Кадев, и ангажираната от него промоутърска компания. Двата лагера мерят позиции от близо два месеца, като с наближаването на датите на джаз фестивала през август позициите се ожесточават.

Татяна Илиева направи съдбоносен ход през днешния ден, изпращайки огнено писмо с копия до президента Румен Радев, служебния министър председател Стефан Янев, министъра на културата Велислав Минеков, омбуддсмана и управленията на Българска национална телевизия, БНР, bTV и всички останали частни медии. 

" С голяма паника и угриженост желая да ви оповестя, че едно от най-емблематичните и влиятелни културни събития в България – Международният Джаз Фестивал в Банско, е на път да завърши своето битие с последното си 23 издание от 2020 година В момента се прави следващата кражба на интелектуален артикул – нещо, което повече не трябва да бъде допускано в демократична България. За следващ път сме очевидци на грабителските и алчни упоритости на локалната изпълнителна власт към основан с голям труд и обич влиятелен културен конгрес ", написа тя. Според Илиева Община Банско желае да си присвои фестивала, което " неизбежно ще докара до неговата разпродажба. "

Татяна Илиева разказва фестивала като фамилно дело, до момента в който в действителност тя не е била до момента в авангарда на организацията:  " Фестивалът се трансформира в неизменима част от живота на фамилията ни. Докторът наричаше този фестивал „ своето дете “. Сблъскахме се с доста компликации по организацията и одобряването му, търпяхме ограничения от персонално време, само че бяхме водени от претекста той да става все по-престижен и известен. Нашата 14-годишна щерка отрасна до фестивалната сцена с фантазията някой ден да размени татко си като уредник ".

Кметът на град Банско обаче твърди, че фестивалът не е на никой различен, а на града, сигнализира тя. " През февруари т.г. Общината в Банско вместо да подписа годишния спонсорски контракт за фестивала с мен, като правоприемник на брачна половинка ми, подава заявление в Патентното ведомство да резервира за себе си марката „ Международен джаз фестивал Банско ”, написа Илиева, наричайки това деяние " заграбване на интелектуален артикул ". А ние, в действителност не знаем какъв е юридическият статус на фестивала. 

" В продължение на четири месеца управлението на Община Банско не ни даде опция да работим по организацията на 24-то издание на фестивала. Предлагаха ни разнообразни разновидности, с които да ни вкарат в някаква форма за опериране, в която ние като наследници да загубим фестивала – ту учредителен комитет, ту фондация със синекурното място „ Почетен ръководител “ за мен ".  В последна сметка е подписан контракт с друга кино лентата.

Вдовицата на Доктора заявява, че ще върне на Банско Почетния знак на града, връчен на Емил Илиев преди 14 години, както и не разрешава на Общината да употребява името му за рекламиране на своите действия.

 

ДЖАЗ ИСТОРИЯ

До началото на втората седмица на август, когато по традиция се провеждаше фестивалът в Банско, остават единствено два месеца. През последните година тази дата беше значима и тъй като бе покрай огромния джаз фестивал „ Нишвил “ в Ниш, Сърбия, който се организира първоначално на втората десетдневка на август. За гостуващите музиканти от Америка бе доста по-удобно, като дойдат за „ Нишвил “, да свирят и у нас (или обратното). В Ниш фестивалът върви на 12 сцени, има по над 150 концерта и вземат участие между 600 и 700 артисти. 

Д-р Илиев и директорът на " Нишвил "  Иван Благоевич бяха открили близко и взаимоизгодно работно съдействие. Трудно е да се чака, че някой от Общината или от промоутърска фирма ще може да размени Доктора — с неговите знания, бекграунд, контакти, убедителност, организаторски способности - а, несъмнено, и откровена дългогодишна обич към джаза. Знаем, че доктор Илиев не е правил този фестивал самичък, само че той не създаваше усещане, че има някой, който може да го анулира. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР